Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστική νομοθεσία και δημιουργία «πελατών»

Ασφαλιστική νομοθεσία και δημιουργία «πελατών»

Του Δημήτρη Πατσάκη

Μέχρι και τη στιγμή που εκτύπωσα το σώμα του Ν/σ για την –αναγκαία- Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, είχα την ελπίδα επιβολής της φρόνησης και του ορθού λόγου, τουλάχιστον ως προς τις βασικές  συνιστώσες ενός κατά πλειοψηφία αποδεκτού μέτρου.

Mea culpa!! Οι συντάκτες του βασικού μέρους του υπό συζήτηση Ν/σ, είναι μάλλον, είτε ξένοι προς την ασφαλιστική πραγματικότητα, την πολυπλοκότητα κανόνων, εισφορών και παροχών είτε –ελπίζω να σφάλλω- προαγωγοί (Σ.Σ. με την κατά το δοκούν έννοια της λέξης) της απαξίωσης της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και της αβρόχοις ποσί υιοθέτησης και πρόκρισης της Ιδιωτικής.

Εδώ και αρκετό καιρό, είμαστε όλοι δέκτες, του «Παραδείσου» που υπόσχεται, δίκην «παρθένων της Εδέμ», το σύνολο του Ασφαλιστικού κλάδου, αρχής γενομένης από τα «πακέτα» Υγείας. Μετά την ανάγνωση του Ν/σ, το μόνο βέβαιο είναι πως οι Δ/νσεις Πωλήσεων θα διοργανώσουν ταχύρρυθμα σεμινάρια αποδόμησης ακόμη και των θετικών μέτρων που σταχυολογούνται στις 170 σελίδες του Ν/σ.

Συμπερασματικά, οι «σοφίες» των συντακτών (1) του εν λόγω κειμένου, συνοπτικά εισάγουν:
- Αναντιστοιχία εισφορών και ασφαλιστικής ηλικίας με την αποδοτέα σύ-νταξη.

- «Άφεση αμαρτιών» όσων «πρόκαμαν» να καταθέσουν («Θεία» φώτιση ή in-side ενημέρωση;) αιτήσεις συ-νταξιοδότησης προ της 18/8 τ.έ.
- «Ισοπέδωση», ως προς τις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, κατά βάση μητέρων ανηλίκων έως 31.12.2010 και τρέχουσας ηλικίας 55 ετων circa.

 Αρκετές εξαιρέσεις ή «στρογγυλέματα» όσων, χωρίς να έχουν καταβάλει λογικές ασφαλιστικές εισφορές, υπάγονται προκλητικότατα σε ευνοϊκότερα ασφαλιστικά καθεστώτα.
-  Ομαδοποίηση (ή μάλλον, «τσουβάλιασμα»)  του συνόλου των υποκειμένων της Δημόσιας Ασφάλισης, αδιαφορώντας:
-  Για το ύψος των εισφορών που κατέβαλαν/θα καταβάλουν σε βάθος χρόνου.

- Για τη σχέση ενεργών (εισφερόντων)/ συνταξιούχων (ωφελουμένων) ασφαλισμένων.
- Για το ύψος των εισφορών τους σε σχέση με τις μέσες συντάξεις που απολαμβάνουν ή θα απολάμβαναν, με βάση τα παλαιότερα νομοθετήματα.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το πλήθος και η ποιότητα των αντιρρήσεων που αφορούν στην ποιότητα και βιωσιμότητα του συνολικού σκεπτικού που φιλοδοξεί να ρυθμίσει το κοντινού ορίζοντος ασφαλιστικό μέλλον, ορισμένα στοιχεία είναι ,ίσως, απαραίτητα:

Στη διάρκεια του 25μήνου Ιουνίου 2013-Ιουλίου 2015, με βάση τα επίσημα στοιχεία της βάσης δεδομένων  «ΗΛΙΟΣ», το σύνολο των εντολών –κύριας- σύνταξης, παρέμεινε σταθερό. Η σταθερότητα όμως δεν ίσχυσε και για τους επί μέρους Φ.Κ.Α. Συγκεκριμένα:

Ενώ, η καθαρή μεταβολή του συνόλου των συντάξεων ήταν μόλις 0,86% (πλέον 24.658 εντολές), οι συντάξεις γήρατος κυμάνθηκαν μεταξύ -9,94 (Τ.Σ.Α) & 25,04% (Τ.Σ.Μ&Ε.Δ.Ε). Οι –συνήθως πρόωρες- συντάξεις λόγω ανικανότητας, ενώ μειώθηκαν συνολικά κατά -1,68% (-4.604 εντολές), κυμάνθηκαν μεταξύ 784(!!!!) & -13,96% (Δημόσιο). Τέλος, οι συντάξεις «θανάτου» αυξήθηκαν κατά 2,28% (πλέον 13.240 ε-ντολές).

Παράλληλα, η διατήρηση εξοργιστικά ευνοϊκών «πακέτων» που είχαν ως «κεκτημένα» κατοχυρώσει οι «πληττόμενοι» του Δημοσίου και των Δ.Ε.Κ.Ω, επέτρεψαν την πρόωρη αποχώρηση χιλιάδων ασφαλισμένων, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των «συναδέλφων» τους του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμη και στην περίπτωση όπου οι εισφορές των τελευταίων ήταν ίσες ή και υψηλότερες του Ι.Κ.Α (20% συνολικά επί των μικτών αποδοχών), η μικρότερη ηλικία και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, δυναμιτίζει σε βάθος χρόνου την πιθανότητα επιβίωσης του συστήματος χωρίς επιπλέον «τσεκουρώματα».

Πώς μπορεί να «σταθεί» η ισορροπία εισφορών-παροχών, τη στιγμή κατά την οποία η –μέση- σύνταξη που καταβάλλει το Γ.Λ.Κ. είναι      υψηλότερη από την αντίστοιχη του ιδιωτικού τομέα;

Ποιος μπορεί να δικαιολογήσει επαρκώς την εσαεί καταβολή της σύ-νταξης π.χ. σε Δ.Ε.Η ή Ο.Τ.Ε. όταν, ήδη από ετών, οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους ενεργούς ασφαλισμένους;

Η κατάργηση των «υπέρ τρίτων» φόρων, που υποστήριζε Φ.Κ.Α. κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών, έναντι είτε χαμηλών εισφορών (παλαιών ασφαλισμένων) είτε δυσμενούς σχέσης ενεργών/συνταξιούχων και αναλογικά υψηλών συντάξεων, δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από το 20% επί των εισοδημάτων των τελευταίων, ιδιαίτερα μάλιστα με το «δάπεδο» της κατώτερης εισφοράς του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα.
Απορία: Η Πολιτεία, έχει εγγράψει στον Π/Υ του 2016 την κατά νόμο εισφορά της (13,33%) στον Ε.Φ.Κ.Α. ή το «αφήνει» για την επόμενη Κυβερνηση;

Έπεται συνέχεια………
(1) Το αίτημα της πληροφόρησης περί  των συντακτών των Ν/σ, συνιστά πρόσβαση σε «Δημόσια δεδομένα» ή εντάσσεται στα «Άκρως Απόρρητα» για την Εθνική Ασφάλεια;»






πηγη: rodiaki.gr
Read more

Απάντηση για τον πλάτανο στο εκκλησάκι του Ταξιάρχη

Απάντηση για τον πλάτανο στο εκκλησάκι του Ταξιάρχη

Τη δυσαρέσκειά του για την παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη για τον πλάτανο στο εκκλησάκι του Ταξιάρχη στο Νιοχώρι, εκφράζει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ο πλάτανος είναι κούφιος και προκαλούνται αρκετοί κίνδυνοι, τονίζει το εκκλησιαστικό συμβούλιο, που καλεί τον αντιπεριφερειάρχη να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνει τίποτα και ότι θα αποκαταστήσει τις ζημιές στο εκκλησάκι.

Στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:
«Αγαπητέ Κύριε  Φλεβάρη,
Μετά λύπης πληροφορηθήκαμε από τον ηλεκτρονικό τύπο και συγκεκριμένα στα:   http://www.drasisnews.gr/paremvasi-periferias-gia-diasosi-platanou-ston-taxiarchi/, http://www.rodiaki.gr/article/329218/parembash-ths-perifereias-n-aigaioy-gia-na-swthei-o-platanos-ston-iero-nao-taxiarxwn-rodoy  το ενδιαφέρον σας σχετικά με τον πλάτανο του Ιερού Παρεκκλησίου των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεοχωρίου Ρόδου.

Σας πληροφορούμε, αν και δεν έχουμε καμία υποχρέωση προς το πρόσωπό σας και δια την αποκατάσταση της αλήθειας ότι έχουμε κάνει τις προβλεπόμενες ενέργειες που προβλέπονται από το άρθ.4 § 2(η) του ν. 4067/12(ΦΕΚ 79/Α!/9-4-2012 και έχουμε  πάρει και τις σχετικές αποφάσεις από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρόδου, την Αρχιτεκτονική επιτροπή της Περιφέρειας  καθώς και από την Δ/νση Περιβάλλοντος και πρασίνου του Δήμου Ρόδου. Αναμένουμε την  σχετική απόφαση από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου  σύμφωνα και με το σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ με α.π. 46794/4-12-15.

Αγαπητέ Κύριε Φλεβάρη
Επισκεφθήκατε το  χώρο με ποία ιδιότητα; Με την ιδιότητα του πιστού χριστιανού ή με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη; Από το άρθρο σας συμπεραίνουμε ότι επισκεφθήκατε τον προαύλιο χώρο με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη  χωρίς να μας ενημερώσετε  όπως επιβάλλεται έτσι ώστε και εμείς να είμασταν παρόντες και να σας ενημερώναμε υπεύθυνα για  το τι πρόκειται να πράξουμε.
Αυτό μας λύπησε πάρα πολύ διότι ενημερωθήκαμε για την επίσκεψή σας από τον ηλεκτρονικό τύπο και όχι από εσάς προσωπικά ως οφείλατε.

Η προσωπική σας άποψη είναι σεβαστή αλλά ως υπεύθυνος Αντιπεριφερειάρχης θα έπρεπε να αφήσετε τα αρμόδια όργανα με τις ειδικές γνώσεις που έχουν να αποφασίσουν ανεπηρέαστα.

Όπως έχετε ευαισθησία για τον πλάτανο θα μας επιτρέψετε να σας πούμε ότι θα έπρεπε να έχετε και για τη διατήρηση του Παρεκκλησίου, που είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο  σύμφωνα με την  α.π 23084/737/25-8-1948 α.φ. 10/23-9-1948 της τ. Γενικής Διοίκησης  Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα δε με την  § 1δ του άρθρου 3 του άρθρου 11 και της § 2 του άρθρου 40 του Ν.3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων & εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ 153/Α’/28.06.2002)  έχετε χρέος ως ένας από τους αρμόδιους  φορείς να τα διατηρείτε και να τα προστατεύεται.

Εξέφρασε δε και ο αγαπητός συμπολίτης μας κ. Ξάνθης παρόμοιες απόψεις στον ηλεκτρονικό τύπο αλλά αν και του ζητήσαμε να ‘ρθει ως Αρχιτέκτονας να μας προτείνει λύση για όλο τον περιβάλλοντα  χώρο   ουδεμία απάντηση λάβαμε έως σήμερα..

Κατά την επίσκεψή σας στον αύλειο χώρο  του Παρεκκλησίου μαζί με τον κ. Βενέρη δεν είδατε ότι ο πλάτανος:
1. Είναι κούφιος,
2. Έχει πάρει σημαντική κλίση προς την μια πλευρά
3. Οι  επιφανειακές ρίζες έχουν δημιουργήσει  ανωμαλίες στον αύλειο χώρο
4. Έχει κάνει  διατάραξη του φυτικού εδάφους. και το κυριότερο διαβρώνει συνεχώς το μνημείο.
Αυτές οι συνθήκες που επικρατούν εγκυμονούν τους παρακάτω κινδύνους:
1. Κατάρρευση του παρεκκλησίου από τη συνεχή διάβρωση του από τις ρίζες του πλατάνου που ήδη οι ρίζες του έχουν μπει περιμετρικά και στο πηγάδι του Αγιάσματος που υπάρχει μπροστά στην εικόνα του Ταξιάρχη. Ποιος θα είναι υπόλογος τότε;
2. Ο αύλειος χώρος έχει ανωμαλίες που τις έχει δημιουργήσει ο πλάτανος και έχουν συμβεί ατυχήματα κατά το παρελθόν σε πολλούς πιστούς..
Αν  κάποιος κτυπήσει και  ζητήσει αποζημίωση, ποιος θα την καταβάλει;
3. Αν με ένα δυνατό αέρα πέσει ο πλάτανος με δυσάρεστα αποτελέσματα ποιος πάλι θα απολογηθεί;




πηγη: rodiaki.gr
Read more

Σαντορινιός προς ΝΔ: Στο ΕΣΠΑ εντάξατε ανώριμα έργα, με ρουσφετολογικό τρόπο, ακόμα και λίγες μέρες πριν τις εκλογές (βίντεο)

Σαντορινιός προς ΝΔ: Στο ΕΣΠΑ εντάξατε ανώριμα έργα, με ρουσφετολογικό τρόπο, ακόμα και λίγες μέρες πριν τις εκλογές (βίντεο)

Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη χθεσινή (15/01/2016) Επίκαιρη Επερώτηση της Ν. Δ, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σχετικά με τα έργα προς μεταφορά και έργα phasing ΕΣΠΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την Κυβέρνηση για τραγικές καθυστερήσεις που οδηγούν σε απώλεια πόρων και σε ανολοκλήρωτα έργα.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, παραθέτοντας στοιχεία, υπογράμμισε την πολλή επιτυχημένη δουλειά του Υπ. Οικονομίας, καθώς κατάφερε να υλοποιήσει το 100% του ΠΔΕ, να ρίξει 6,4 δις στην πραγματική οικονομία και να απορροφήσει 5δις από το ΕΣΠΑ 07-13. (http://youtu.be/FhfmCACMNOk)

Η κατάσταση του ΕΣΠΑ όταν αναλάβαμε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπερδεσμεύσει το πρόγραμμα με έργα 10 δις. Από αυτά, τα 4 δις, ένα χρόνο πριν να λήξει το πρόγραμμα, δεν είχαν νομικές δεσμεύσεις. Στην ουσία δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν καν, ενώ τα υπόλοιπα ήταν έργα με φοβερές καθυστερήσεις, τα οποία δεν είχαν απορροφήσει παρά ελάχιστα χρήματα.

Αυτό αποδεικνύει τον ρουσφετολογικό τρόπο με τον οποίο εντάσσονταν ανώριμα έργα, ακόμα και λίγες μέρες πριν τις εκλογές, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει η ΝΔ την εκλογική της πελατεία. Στη διαδικασία εξυγίανσης του προγράμματος, εμείς, κάποια από αυτά τα απεντάξαμε.

Συνολικά, το 2015 διατέθηκαν 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία. Μιλάμε για υλοποίηση 100% του ΠΔΕ.

Καλύψαμε όλους τους στόχους απορρόφησης σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα. Εισέρευσαν στη χώρα 2,3 δις ευρώ κοινοτικής συνδρομής, 250 εκατομμύρια

περισσότερα από αυτά που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει. Και να θυμίσουμε ότι στο Γ΄ ΚΠΣ, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει δύο παρατάσεις, χάθηκε και 1 δις τελικά.

Αυτή τη στιγμή

Είμαστε αυτοί που φέραμε τη χώρα πρώτη σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, ενώ το 2014 ήταν έκτη. Η Ν.Δ. μας κατηγορεί με την επερώτηση της ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας στην πρόβλεψη για απορρόφηση 4,5 δις. Λοιπόν, είχε δίκιο. Δεν καταφέραμε να απορροφήσουμε 4,5 δις, αλλά 5 δις ευρώ.

Είμαστε η πρώτη και η μόνη χώρα που έχει εγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του 14-20. Είμαστε σίγουροι ότι με τη δική μας διαχείριση το νέο ΕΣΠΑ θα είναι πιο αποδοτικό και πιο χρήσιμο για τη χώρα και για τους πολίτες.

Επίθεση στην Ν.Δ.

Το ερώτημα για το πόσο κόστισαν οι παραλείψεις της διαχείρισης του ΕΣΠΑ δεν έπρεπε να απευθυνθεί σε εμάς, αλλά σε εσάς, γιατί εμείς καταφέραμε να μαζέψουμε σε λίγο χρόνο τα ασυμμάζευτα που είχατε αφήσει.

Υπήρξατε τόσο ανίκανοι που δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε έργα στρατηγικής σημασίας, όπως όλα τα έργα παραχώρησης οδικών αξόνων, στη διάρκεια δύο προγραμματικών πλαισίων. Η ανικανότητά σας αυτή θα μπορούσε να μας κοστίσει την απαίτηση επιστροφής του συνόλου της κοινοτικής χρηματοδότησης που έχει απορροφηθεί γι’ αυτά. Εμείς εγγυόμαστε ότι τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτιο του 2017, ώστε να μην μείνουμε με ανολοκλήρωτα έργα για 17 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη του Α΄ προγραμματικού πλαισίου στο οποίο είχαν ενταχθεί.

Από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο ΕΣΠΑ, για το οποίο συζητάμε, εσείς μεταφέρατε 4,5 δισεκατομμύρια ως έργα-γέφυρα, επομένως ας λείπουν τα δάκρυα.

Αλήθεια, γι’ αυτήν την ανικανότητα θα μας πείτε πόση είναι η ζημιά που υπέστη η χώρα;

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Νεκτάριου Σαντορινιού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταλαβαίνετε ότι για όσα θέματα έθεσε ο κ. Δένδιας είναι πάρα πολύ μικρός ο χρόνος για να απαντήσω. Αλλά αυτό που συνέβη στην ουσία είναι ότι ο κ. Δένδιας -και καλά έκανε- δεν ασχολήθηκε με το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης, γιατί μάλλον δεν συμφέρει την Αντιπολίτευση να ασχοληθεί με αυτό το κείμενο. Γιατί, ειλικρινά, διαβάζοντας το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης προετοιμαζόμενος να έρθω, αυτόματα ήρθε στο μυαλό μου να ευχαριστήσω το συντάκτη της, γιατί δίνει -άθελά του προφανώς- τη δυνατότητα να αντιληφθεί κανείς ποιος πραγματικά είναι εκτός πραγματικότητας σε αυτή την Αίθουσα.

Βέβαια, παρατηρώντας στη συνέχεια την ημερομηνία κατάθεσης, κατάλαβα ότι δεν είχε και τόσο ευγενή κίνητρα, αλλά εντάσσεται σε μια λαϊκίστικη λογική, σπίλωσης της Κυβέρνησης από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από μία

σκανδαλοθηρική εφημερίδα, την «Bild» της Γερμανίας, και συνεχίστηκε με την Ευρωβουλευτή σας, την κ. Σπυράκη, που έκανε αντίστοιχη ερώτηση στην Ευρωβουλή.

Θα περίμενε κανένας από το κόμμα που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 και μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο ήταν αυτό που ουσιαστικά είχε την αποκλειστική ευθύνη υλοποίησής του να είναι πολύ πιο προσεκτικό στη στοιχειοθέτηση των ερωτημάτων του.

Ακόμα περισσότερο προσεκτικός θα έπρεπε να είναι ο συντάκτης της επίκαιρης επερώτησης, όταν ρωτά τι θα απογίνουν τα έργα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που ήδη είχαν αποτελέσει έργα γέφυρα από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπήρξατε τόσο ανίκανοι που δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε έργα στρατηγικής σημασίας, όπως όλα τα έργα παραχώρησης οδικών αξόνων στη διάρκεια δύο προγραμματικών πλαισίων. Η ανικανότητά σας αυτή θα μπορούσε να μας κοστίσει την απαίτηση επιστροφής του συνόλου της κοινοτικής χρηματοδότησης που έχει απορροφηθεί γι’ αυτά. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο κανονισμός των χρηματοδοτικών προγραμμάτων δεν επιτρέπει τη μεταφορά αυτών των έργων στο νέο ΕΣΠΑ, δεν μπορεί να γίνει μεταφορά σε τρία ουσιαστικά προγραμματικά πλαίσια. Όμως, να σας ενημερώσουμε ότι τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτιο του 2017, ώστε να μην μείνουμε με ανολοκλήρωτα έργα για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη του Α΄ προγραμματικού πλαισίου στο οποίο είχαν ενταχθεί.

Αλήθεια, γι’ αυτήν την ανικανότητα θα μας πείτε πόση είναι η ζημιά που υπέστη η χώρα;

Θέλω να αναφερθώ τώρα στο ποια ήταν η κατάσταση του ΕΣΠΑ όταν αναλάβαμε εμείς. Είχατε υπερδεσμεύσει το πρόγραμμα με έργα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 4 δισεκατομμύρια, ένα χρόνο πριν να λήξει το πρόγραμμα, δεν είχαν νομικές δεσμεύσεις. Στην ουσία δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν καν, ενώ τα περισσότερα από τα έργα, τα υπόλοιπα 6 δισεκατομμύρια της υπερδέσμευσης που είχαν συμβάσεις, ήταν έργα με φοβερές καθυστερήσεις, τα οποία δεν είχαν απορροφήσει παρά ελάχιστα χρήματα της νομικής δέσμευσης. Νομίζω ο κ. Γιαννάκης αναφέρθηκε σε ένα από αυτά, που λέει ότι επί έξι χρόνια δεν έχει απορροφηθεί παρά το 50%. Άρα, κάποιο πρόβλημα έχει αυτό το έργο.

Αυτό αποδεικνύει τον ρουσφετολογικό τρόπο με τον οποίο εντάξατε ανώριμα έργα, ακόμα και λίγες μέρες πριν τις εκλογές, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσετε την εκλογική σας πελατεία. Κάποια από αυτά τα έργα, στη διαδικασία εξυγίανσης του προγράμματος, εμείς αναγκαστήκαμε να τα απεντάξουμε. Το είπε ο κ. Υπουργός πριν πολύ παραστατικά.

Τώρα εσείς, πολύ υποκριτικά, καταγγέλλετε αυτές τις απεντάξεις. Δικαίωμά σας. Γνωρίζετε βέβαια μέσα σας ότι δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Τα υπόλοιπα έργα είναι αυτά που εντάσσονται στη νέα προγραμματική περίοδο είτε ως μεταφερόμενα είτε ως έργα-γέφυρα. Και μια που μιλάμε για μεταφορά και έργα-γέφυρα, να υπενθυμίσω ότι δεν είναι νέα μέθοδος. Από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο ΕΣΠΑ, για το οποίο συζητάμε, εσείς μεταφέρατε 4,5 δισεκατομμύρια ως έργα-γέφυρα, επομένως ας λείπουν τα δάκρυα.

Δυστυχώς, αυτή είναι η θλιβερή συμβολή σας στη νέα προγραμματική περίοδο. Όμως, το χειρότερο δεν είναι ότι δεν κατανοείτε πόσο κακή διαχείριση κάνατε. Το χειρότερο είναι ότι μας ζητάτε και τα ρέστα για την αδυναμία υλοποίησης έργων που –όπως λέτε- εκκρεμούν επί δεκαετίες. Μας κατηγορείτε δηλαδή ότι σε ένα χρόνο δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε έργα που εσείς δεν μπορέσατε να υλοποιήσετε σε αυτές τις δεκαετίες που κυβερνούσατε. Αυτό και αν είναι θράσος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο κείμενο της ερώτησής σας διατυπώνετε την άποψη ότι η πρόβλεψη για απορρόφηση 4,5 δισεκατομμυρίων δείχνει τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Κυβέρνηση από την πραγματικότητα. Λοιπόν, είχατε δίκιο. Δεν καταφέραμε να απορροφήσουμε 4,5 δισεκατομμύρια, αλλά 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Περιμέναμε σήμερα να το είχατε διορθώσει στα κείμενά σας, αλλά δεν το κάνατε. Δεν πειράζει.

Συνολικά, το 2015 διατέθηκαν 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία. Μιλάμε για υλοποίηση 100% του ΠΔΕ. Καλύψαμε όλους τους στόχους απορρόφησης σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα. Εισέρευσαν στη χώρα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτικής συνδρομής, 250 εκατομμύρια περισσότερα από αυτά που εσείς είχατε προϋπολογίσει. Και να θυμίσουμε ότι στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, παρά το γεγονός ότι είχατε κάνει δύο παρατάσεις, χάσατε και 1 δισεκατομμύριο τελικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως, αν συνεχίζατε εσείς μέχρι το κλείσιμο του προγράμματος, θα είχαμε απώλεια εθνικών πόρων. Τώρα με τη σκληρή δουλειά του επενδυτικού επιτελείου δεν χάθηκε ούτε 1 ευρώ. Προς μεγάλη σας απογοήτευση –το καταλαβαίνουμε- είμαστε αυτοί που φέραμε τη χώρα πρώτη σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, ενώ το 2014 –λάθος μάς τα είπε ο κ. Αυγενάκης- ήταν έκτη.

Είμαστε η πρώτη και η μόνη χώρα που έχει εγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του 2014-2020. Και έτσι είμαστε η μόνη χώρα η οποία μπορεί να υποβάλλει αιτήματα πληρωμής για όλα τα προγράμματα της περιόδου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Είμαστε σίγουροι ότι με τη δική μας διαχείριση το νέο ΕΣΠΑ θα είναι πιο αποδοτικό και πιο χρήσιμο για τη χώρα και για τους πολίτες.

Τελικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ερώτημα για το πόσο κόστισαν οι παραλείψεις της διαχείρισης του ΕΣΠΑ δεν έπρεπε να απευθυνθεί σε εμάς, αλλά σε εσάς, γιατί εμείς καταφέραμε να μαζέψουμε σε λίγο χρόνο τα ασυμμάζευτα που είχατε αφήσει.

Ευχαριστώ.

[embedded content]

This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

πηγη: rodiaki.gr
Read more

Σε Ρω, Στρογγύλη, Μεγίστη, Κάρπαθο και Σύμη ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ

Σε Ρω, Στρογγύλη, Μεγίστη, Κάρπαθο και Σύμη ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ

Την ετοιμότητα των τμημάτων και των φρουρών μονάδων και φυλακίων στη ζώνη ευθύνης της 95ης Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) έλεγξε, ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού – Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος.

Ο Καταδρομέας-Βατραχάνθρωπος ΑΣΔΕΝάρχης, ο οποίος συνοδευόταν και από τον Aρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Καραγεώργη ΠΝ, τον Α΄ Υπαρχηγό ΓΕΣ Τεθωρακισμένο Αντιστράτηγο Δημήτριο Θωμαΐδη, καθώς και κλιμάκιο αξιωματικών, πραγματοποίησε επίσκεψη σε μονάδες και φυλάκια της Ζώνης Ευθύνης της 95ης ΑΔΤΕ στη Ρω, Στρογγύλη, Μεγίστη, Κάρπαθο και Σύμη.

Εκτός από τις επιθεωρήσεις των Φρουρών στα νησιά αυτά, οι στρατηγοί και ο ναύαρχος μίλησαν στο προσωπικό όπου έδωσαν οδηγίες σε αυτό, ενώ «άκουσαν» και τα προβλήματά του.

Εμείς στεκόμαστε όλως ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι την επίσκεψη αυτή πραγματοποίησαν από κοινού, τόσο ο ΑΣΔΕΝάρχης (μαζί με τον Α’ Υπαρχηγό ΓΕΣ), όσο και ο Αρχηγός Στόλου, αποδεικνύοντας «εν τοις πράγμασιν» ότι η άμυνα του Αρχιπελάγους είναι κοινή υπόθεση αυτών, πάντα υπό την κάλυψη της Πολεμικής Αεροπορίας βεβαίως.


πηγη: rodiaki.gr
Read more

Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις Νοτιάδες θα πλήξουν τη Ρόδο

IMG-2306
ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΝΟΤΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ.

Ο καιρός αγριεύει για τα καλά την Κυριακή 17 Ιανουαρίου με θυελλώδεις νοτιάδες που θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ ,μάλιστα σε κάποιες περιοχές του Αιγαίου θα έχουμε και 10 μποφόρ,ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα έχουμε από το μεσημέρι μέχρι το τέλος της ημέρας.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Ρόδου στους ανέμους,προσωπικά πιστεύω πως μεγαλύτερα προβλήματα θα έχουμε από τους ανέμους.Εξασθένιση περιμένουμε από αργά το βράδυ που θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία την Κυριακή θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου

Οι βροχές θα είναι ισχυρές και μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα ,επίσης μπορεί αυτές να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και βέβαια από πολλά ηλεκτρικά.

Ουσιαστικά είναι η πρώτη γερή κακοκαιρία που μας επισκέπτεται ,παρόλο την ένταση της είναι κάτι που χρειάζεται η Ρόδος καθώς δεν υπήρξαν αξιόλογες βροχοπτώσεις μέχρι τώρα.

Για τους λάτρεις της φύσης και της φωτογραφίας η Κυριακή θα είναι ιδανική μέρα για καταγραφές.

Επιμέλεια – Πρόγνωση : Παπαγγελής Σταύρος

πηγη: rodosreport.gr
Read more

Οι Πελοποννήσιοι της Ρόδου κόβουν την πίτα τους

Οι Πελοποννήσιοι της Ρόδου κόβουν την πίτα τους

Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ρόδου ” Ο ΜΩΡΙΑΣ ”  με την έναρξη της Νέας Χρονιάς διοργανώνει εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας  την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στο Ξενοδοχείο MEDITERRANEAN.

Ο Σύλλογος από τους πλέον δραστήριους αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για την παράδοση και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας τους και αυτό οφείλεται στην άοκνη προσπάθεια των μελών των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων  στην πενηντάχρονη πορεία του Συλλόγου.
Η συνάντηση των συμπατριωτών σε μια εκδήλωση με γιορταστική ατμόσφαιρα θα δώσει σε όλους τη χαρά και στο Σύλλογο τη δύναμη να συνεχίσει με τη συμβολή όλων , την προσπάθεια του. Στην εκδήλωση θα λάβουν  μέρος τα νεοσύστατα τμήματα του Συλλόγου που είναι η Χορωδία Ενηλίκων με συνοδεία μουσικού συνόλου από το Ωδείο Κορέλι και το πρώτο παιδικό χορευτικό τμήμα.
Ευχές από το Διοικητικό Συμβούλιο το 2016 να αποτελέσει την αφετηρία για μια δικαιότερη ζωή, για μια κοινωνία συνοχής , αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

πηγη: rodiaki.gr
Read more